In 1967 organiseerde Amsterdam een internationale stadhuisprijsvraag. Maar liefst 803 inzendingen kwamen binnen, van over de hele wereld. De ontwerpen geven een nieuwe, architectonische blik op de roerige en veelbesproken jaren zestig. Ze verbeelden een "zetel van het gezag" in een tijd dat gezagsverhoudingen dramatisch begonnen te veranderen. Een steeds krachtiger democratiseringsbeweging bepleitte inspraak en kleinschaligheid. Amsterdam was met zijn provobeweging een van de centra van verzet. 
	
1967 was ook het jaar waarin de Amsterdamse burgemeester naar huis werd gestuurd omdat hij provorellen te gewelddadig had aangepakt. Gezag was in Amsterdam altijd al verdacht. De stad kende al anderhalve eeuw een 'raadhuiskwestie', die pas met de opening van de Stopera in 1986 halfslachtig werd opgelost. 
	
De prijsvraaginzendingen plaatsen de Amsterdamse problemen in een breder perspectief. High-tech dromen van een internationaal en cosmopolitisch modernisme staan tegenover typisch West-Europese kleinschalige ontmoetingscentra. Ze verraden in hun diversiteit een crisis in de westerse cultuur die nog steeds actueel is.
Proloog
Prijsvraag
Epiloog
Naar de website van het Nederlands Architectuurinstituut